5 søte fristelser til farsdag

Gutt rører i pannekakerøre på kjøkken ved stekepanne, egg og blåbær
Stabel med pannekaker
Berlinerboller med melis og blomster ved siden

Vil du skjemme bort pappa med noe ordentlig godt på farsdagen, bør du sjekke ut disse oppskriftene.

Farsdag er en skikkelig kosedag, som gjerne kan brukes til å trylle frem noe søtt og godt på kjøkkenet.

Kjøkkensjefen på Thon Hotels Bergen Airport, Simon Johannessen, har funnet frem fem søte oppskrifter som gir pappaer rundt i den ganske land all grunn til å glede seg til den 8. november.

Noen av oppskriftene er raske og enkle å lage, mens andre fint kan lages mange dager i forveien – slik at du ikke trenger å bruke selve farsdagen til forberedelser.

– Flere av oppskriftene passer dessuten veldig godt sammen, forteller Johannessen.

– Eplesyltetøyet er nydelig som pålegg på svelene, eller på den søte grøten. Glasert bacon fungerer på sin side både som snacks og som tilbehør til svelene.

Fem fristelser du kan servere far

På med forkle og frem med sleiv og bakebolle! Her er fem oppskrifter herlige oppskrifter, som alle er beregnet til fire personer.

Sveler

Ifølge kjøkkensjefen er det få ting som slår nystekte sveler. De smaker nydelig med syltetøy, brunost, sukker og kanel, eller rømme. Det enkleste er å steke svelene på takke, men du kan også bruke stekepanne.

Dette trenger du

  • 1 l skummet kulturmelk
  • 4 egg
  • 4 dl sukker
  • 2 ts natron
  • 1 ts hornsalt eller bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 l hvetemel
  • 100 gram smeltet smør

Slik gjør du

  1. Pisk sammen egg og sukker i en bakebolle. Det skal kun piskes så det blander seg.
  2. Ha i natron, bakepulver/hornsalt, vaniljesukker og hvetemel.
  3. Spe inn kulturmelk og pisk til slutt inn det smeltede smøret. La så røren hvile i noen minutter.
  4. Stek svelene i en takke hvis du har det, eller i en stekepanne. Røren er tykkere enn en pannekakerøre, og du steker tre-fire sveler av gangen i stekepannen. Husk å steke i smør.
  5. Når svelene er gylne på begge sider legger du dem til side. Server straks!

Tips! Dekk til svelene godt etterhvert som de blir ferdig stekt for å holde på fuktigheten. De er nemlig aller best når de er ferske og saftige. For eksempel kan du putte dem i en lukket boks, en ildfast form med lokk, eller dekke dem til med plastfolie.

Berlinerbolle

Berlinerbollene skal være crispy på utsiden og myke inni. Dypp dem i sukker og kanel, og fyll dem med vaniljekrem eller syltetøy. Nam!

For å få de perfekte berlinerbollene, gjelder det ifølge Johannessen å være veldig nøye med deigen. Så følg denne oppskriften til punkt og prikke:

Dette trenger du

  • 333 gram lunkent vann
  • 50 gram gjær
  • 100 gram sukker
  • 66 gram egg
  • 766 gram hvetemel
  • 200 gram smeltet smør
  • 3 gram kardemomme

Slik gjør du

  1. Smuldre gjæren og bland den ut i vannet (som ikke skal holde mer enn 37 grader).
  2. Vend inn de andre ingrediensene, men ha i egget helt til slutt.
  3. Rull deigen i små kuler på størrelse med en liten valnøtt, og la dem heve i 30-40 minutter på brett.
  4. Har du en frityrkoker bruker du den, hvis ikke fyller du en kjele halvfull med frityrolje. Varm opp til 160 grader, og legg bollene i den varme oljen med en sil eller hulløse som tåler varme. Ikke ta for mange boller av gangen, de skal dekkes helt av oljen. Når bollene flyter opp til overflaten er de ferdige. Dytt dem litt ned igjen for å fritere hele, og løft dem opp med hulløsen.
  5. Legg bollene på kjøkkenpapir så de får rent av seg litt.
  6. Lag et lite hull i bollene og bruk en sprøytepose til å fylle dem med det du ønsker. Både syltetøy og vaniljekrem er nydelig. (Du kan også droppe fyllet, og heller dyppe bollene i sukker og kanel.)
  7. Deretter dypper du bollene i sukker, og voilà – berlinerbollene er klare!

Tips! Bruk et steketermometer for å sikre at oljen ikke blir varmere enn 160 grader, og ha et lokk klart ved siden av gryten hvis oljen blir for varm.

Berlinerboller med melis og blomster ved siden