Bursdagskake til voksne

Fat med sjokoladekake i tre lag med jordbær på toppen
Et stykke  sjokoladekake i tre lag med jordbær på toppen

Selv voksne trenger bursdagskake! Vi har samlet noen tradisjonelle - og noen litt mindre tradisjonelle - kakeoppskrifter som passer til enhver fest.

Ingen bursdag uten kaker! Under finner du fire ulike kakeoppskrifter til bursdagsfesten. Vi lover at gjestene vil bli fornøyd!

Sjokoladekake med jordbær

Kake

  • 300 g smør
  • 3½ dl vann
  • 6 ss kakaopulver
  • 3 stk egg
  • 1 beger lettrømme
  • 2 ts natron
  • 4 dl sukker
  • 7 dl hvetemel
  • 1 ts salt

Fyll

  • 200 g romtemperert smør
  • 200 g melis
  • 300 g sjokolade (se tips i fremgangsmåte)
  • Pynt
  • 1 kurv jordbær

Slik gjør du

  1. Smelt smør, og ha det i en bolle. Ha i de øvrige ingrediensene, melet til slutt.
  2. Smør 3 små springformer (16-18 cm i diameter). Kle så springformene med bakepapir i bunnen av formene. Hell røren over i formene. Har du ikke 3 like store springformer kan du steke røren i 3 omganger.
  3. Stek kakene på 180 °C på nederste rille i ca. 30 minutter. Sjekk med en trepinne om kakene er ferdige. Stikk pinnen i midten av en kake, hvis det ikke fester seg noe til pinnen er kaken ferdig. Avkjøl på rist.
  4. Velg den sjokoladen du liker best. Hvit sjokolade og melkesjokolade smaker godt sammen med norske jordbær, og sjokolade (70 %) gir en kraftig sjokoladesmak som egner seg godt om du skal servere kaken til svart kaffe.
  5. Knekk sjokolade i biter og ha dem i en bolle. Sett bollen over en liten kjele med vann (vannbad). Obs! Bollen bør ikke komme i kontakt med vannet, da det kan bli for varmt for sjokoladen. Sett kjelen på kokeplaten og la vannet småkoke. Rør i sjokoladen innimellom, og ta den av platen straks den har smeltet. Du kan også smelte sjokoladen i mikrobølgeovn.
  6. Kjør romtemperert smør og melis sammen i en kjøkkenmaskin med K-visp til blandingen er luftig og lys gul, ca. 5 minutter. Hell avkjølt, smeltet sjokolade i bollen og pisk til alt er godt blandet.
  7. Smør et tynt lag glasur mellom hvert av lagene. Ha resten av glasuren på toppen og pynt med jordbær før servering.

Klassisk pavlova

Marengsbunn

  • 4 stk eggehvite
  • ¼ ts salt
  • 250 g sukker
  • 2 ts maisstivelse (maizena)
  • 1 ts hvitvinseddik eller bringebæreddik

Eggekrem

  • 4 stk eggeplomme
  • 3 dl melk
  • ½ dl sukker
  • 1 ss maisstivelse (maizena)
  • 3 stk gelatinplater
  • 3 dl kremfløte

Pynt

  • 1 kurv jordbær
  • 1 pakke friske bringebær
  • 1 pakke friske bjørnebær
  • 1 pakke friske blåbær

Slik gjør du

  1. Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
  2. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.
  3. Sikt maizena og ha hvitvinseddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.
  4. Legg et ark bakepapir på et stekebrett, tegn en sirkel etter en kakeform eller en tallerken, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake, ca. 2,5 cm høy.
  5. Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.
  6. Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
  7. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
  8. Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke (skille seg). Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
  9. Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god.
  10. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen.
  11. Legg marengsbunnen på et fat. Ha på kremblandingen og pynt med friske bær.
  12. Marengsbunnen kan lages flere dager i forveien, bare oppbevar den tørt innpakket i litt bakepapir. Varier gjerne med frukt og bær etter sesong, og har du dårlig tid kan du bruke en ferdig vaniljekrem også.
Pavlovakake med bær sett ovenfra
Bilde fra Matprat.no