Meny
 

Fem fjonge nyttårsdesserter

Disse søtsakene ser like fantastiske ut som de smaker.

bord sett ovenfra pyntet med rosa rømmeiskake

Nyttårsaften er for mange årets store festdag, med paljetter, glitter og stas i rikt monn. Det er en dag hvor det er gøy å gjøre det lille ekstra – også når det gjelder maten, desserten og kakene.

 

Ekstra stas blir det om du pynter desserten med litt glitter, gull og sølv for en ekstra skinnende avslutning på måltidet. Du finner spiselig glitterspray, shimmerpulver og annen kakepynt i hobbybutikker og butikker for hus og hjem – og disse forvandler en hvilken som helst dessert til en nyttårsdessert på et blunk.

 

Her får du oppskriften på fem desserter du kan servere på nyttårsaften – uten å være det minste bekymret for å skuffe gjestene.

Kremfylte krumkakeskåler

 

I stedet for å krumme alle krumkakene til kremmerhus kan du legge noen av dem over en kopp, slik at det blir til en skål. Krumkakeskåler fylt med krem eller iskrem og bær er en kjempefin dessert.

 

12 PORSJONER

 

  • 2  stk egg
  • 100  g sukker
  • 100  g smør
  • 100  g hvetemel
  • ¼  ts malt kardemomme

Fyll

 

  • ½  l vaniljeis
  • 400  g frossen bærblanding

 Slik gjør du:

 

Visp egg og sukker til eggedosis. Smelt smør, og avkjøl det litt før du heller det i eggedosisen.

 

Bland sammen mel og kardemomme, og rør det inn i blandingen. La røren svelle i ca. 1 time.

 

Legg en stor teskje med røre på midten av et godt oppvarmet krumkakejern. Stek kakene til de er lysebrune. Legg dem raskt over en passe stor kopp, eller rull dem til et tradisjonelt kremmerhus.

 

Varm opp bærene i en liten kjele, og tilsett eventuelt litt sukker eller melis etter smak.

 

Server krumkakeskålene med is og lune bær, eller med tradisjonell multekrem – som for mange er en selvfølge i julen.

 

Om du ikke skal servere denne desserten til så mange, kan du oppbevare resten av krumkakene i en kakeboks og ha is og bær på lur i fryseren. Da er veien kort til en rask og deilig dessert når du er fysen på noe godt eller får uventede gjester ved en senere anledning. 

 

Kake med skogsbærkrem

 

Kanskje har du smakt rullekake før? Her tar vi rullekaken til nye høyder og lager en stor kake som skjuler fine, loddrette lag med deilig skogsbærkrem. En fargerik og deilig avslutning på nyttårsmåltidet!

 

8 porsjoner

 

  • 8  stk egg
  • 240  g sukker
  • 240  g hvetemel
  • ½  ts bakepulver

 Skogsbærkrem

300  g romtemperert smør

  • 350  g melis
  • 400  g frosne skogsbær (bjørnebær, blåbær eller bringebær, evt. en blanding av disse)
  • ca. 2  ss sitronsaft

Slik gjør du:

 

Forvarm stekeovnen til 200 °C.

 

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis.

 

Sikt mel og bakepulver sammen, og vend det forsiktig inn i eggedosisen. Bre røren utover to bakepapirkledde langpanner. Stek kakene midt i stekeovnen i 8-10 minutter.

 

Tips! Ha et par små smørklatter under bakepapiret i langpannen slik at det blir lettere å bre røren utover papiret.

 

Legg et par ark bakepapir på benken og sikt litt melis på papirene. Hvelv rullekakene over på papiret og la langpannene ligge over kakene til de er avkjølte.

 

Lag smørkrem. Pisk smør og melis til en luftig og lys krem.

 

Tin skogsbær i en mikrobølgeovn eller i en kjele på platen. Når bærene er så vidt tint, kjør dem raskt sammen med en stavmikser.

 

Tips! Fargen og smaken på kaken avhenger litt av hvilke bær du bruker. Du kan enten bruke en skogsbærblanding, eller bare bjørnebær, blåbær eller bringebær.

 

Hell de moste bærene i smørblandingen litt etter litt, mens vispen fortsatt går. La det blande seg godt. Kremen vil etterhvert bli jevn og fin. Smak til med sitronsaft, og eventuelt revet skall av sitron.

 

Smør et tynt og jevnt lag krem på hver av bunnene, resten av kremen skal oppå kaken. 

 

Skjær til kantene på bunnene. Del hver av bunnene i ca. 10 cm brede strimler, slik at du får 3 lange strimler av hver bunn.

 

Start med å rulle den ene kakestrimmelen fra den korte siden. Når du har rullet sammen hele, legger du neste strimmel i forlengelse av den du allerede har rullet og fortsetter. Gjenta på alle strimlene.

 

Sett rullen på høykant, og kaken er nå klar til å dekkes med resten av kremen. Smør i et jevnt, tynt lag rundt hele kaken, også oppå. Pynt med friske bær eller annen fin pynt du ønsker.

 

Tips! Pynt kaken med kakelys eller bonbons i sølv eller gulv – eller kanskje lys i 2020?

Rømmeiskake med solbær

 

Imponer med hjemmelaget iskake på nyttårsaften! Utgangspunktet er råkrem, rømme og et glass syltetøy. Resultatet er lekkert, vakkert og innmari godt.

 

Nøttebunn (10 pers)

 

  • 2 ½  dl mandler
  • 2 ½  dl melis
  • 4  stk eggehvite

Rømme-iskrem med solbær

 

  • 8  stk eggeplomme
  • 6  ss sukker
  • 1  stk vaniljestang
  • 3  dl kremfløte
  • 3 dl seterrømme
  • 2  dl solbærsyltetøy

Slik gjør du:

 

Mal nøttene eller kjør dem i en matprosessor. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og bland dem forsiktig inn.

 

Stek kaken i en smurt springform 22-24 cm ved 160 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl. Ta nøttebunnen ut av formen. Vask formen og legg nøttebunnen tilbake i formen.

 

Rør sammen eggeplommer, sukker og vaniljestang i en glass- eller stålbolle og sett bollen over varmt vann. Visp hele tiden til eggeblandingen begynner å bli varm og sukkeret har løst seg opp. Pisk blandingen videre i maskin eller for hånd til den er kald og har blitt lys og tykk eggedosis.

 

Stivpisk kremfløte og bland med rømme og eggedosis. Hell isblandingen forsiktig over nøttebunnen.

 

Press solbærsyltetøy gjennom en fin sikt så du får en coulis. Legg klatter av coulisen på ismassen og bruk en gaffel eller liknende til å blande den inn i kremen til du får et fint marmorert mønster.

 

Dekk formen med plastfolie og frys i minst 4 timer. Sett isparfaiten i kjøleskapet ca. 20 minutter før den skal serveres. Fjern formen rundt iskaken og la den gli over på et fat. Pynt med friske eller frosne bær.

 

Tips! Du kan bruke mange slags syltetøy for å få smak og marmoreffekt i isen. Du kan også bruke friske eller frosne bær som du moser gjennom en sikt. Smak til med melis eller sukker. Her kan du enten bruke en glitterspray eller shimmerpulver for en ekstra skinnende dessert.

Minipavlova med lune bjørnebær

 

 

Pavlova er en favoritt hos mange. Sprø marengs med en seig og god kjerne i små porsjoner, toppet med fløyelsmyk eggekrem og lune bjørnebær, er en perfekt dessert til jul eller nyttår!

 

Marengsbunner (6 pers)

 

  • 4  stk eggehvite
  • ¼  ts salt
  • 250  g sukker, gjerne finkornet
  • 2  ss maisstivelse (maizena)
  • 1  ts hvitvinseddik

 Eggekrem

 

  • 4  stk eggeplomme
  • 3  dl melk
  • ½  dl sukker
  • 1  ss maisstivelse (maizena)
  • 3  stk gelatinplater
  • 1 ½  dl kremfløte

 Lune bjørnebær

 

  • 1  pk bjørnebær (á 400 g), eventuelt skogsbær
  • ½  dl sukker
  • Frø fra 1  stk vaniljestang
  • 1  stk hel kanel
  • Eventuelt saft fra ca ¼  stk sitron

Slik gjør du:

 

Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.

 

Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker – litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir blandingen kornete.

 

Sikt maizena og ha i hvitvinseddik, vend det forsiktig sammen med en slikkepott.

 

Legg et ark bakepapir på et stekebrett, fordel marengsen slik at du får seks like store kaker.

 

Stek kakene ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til de er sprø på yttersiden. Skru av ovnen og la kakene stå i stekeovnen til de er avkjølt, gjerne over natten med ovnsdøra på gløtt.

 

Lag eggekrem. Ha eggeplommer, melk, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.

 

Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk, slik at den blir jevn og klumpfri.

 

Smelt sukker i en liten kjele. Når sukkeret begynner å få farge, trekk kjelen av platen og hell i bjørnebær. Sett kjelen tilbake på platen med lav varme. Skrap ut frø av vaniljestangen og ha vaniljefrøene i kjelen sammen med kanelstang. La bærene trekke til karamellen er løst opp, men ikke så mye at de går helt i stykker. Smak eventuelt til med litt mer sukker eller sitronsaft.

 

Pisk kremfløten stiv, og vend den forsiktig sammen med eggekremen. Bruk en sprøytepose med rund tupp (eller en skje) og ha krem på toppen av marengskakene.

 

Topp med lune bjørnebær rett før servering.

 

Tips! Kjøp små stjerneskudd for kakepynt og sett ned i hver marengs. Tenn stjerneskuddene ved servering.

Panna cotta

 

Denne italienske desserten, som er basert på fløte og vanilje, er lett å tilberede og smaker nydelig. Panna cotta er en storfavoritt hos mange og passer blant annet godt etter kalkun. Lag gjerne desserten i høye glass og la den stivne liggende. 

 

4 porsjoner

 

  • 4  stk gelatinplater
  • ¾  stk vaniljestang
  • 5  dl kremfløte
  • 1  dl sukker

Bringebærsaus

 

  • 225  g frosne bringebær
  • 100  g melis
  • 2  ss sitronsaft

Slik gjør du:

 

Legg gelatinplater i kaldt vann i 5 minutter.

 

Snitt vaniljestang på langs og skrap ut vaniljefrøene med en liten spiss kniv.

 

Kok opp fløte, sukker, vaniljestang og vaniljefrøene i en kjele. Trekk kjelen av platen og ta ut vaniljestangen. Klem ut vannet av gelatinen og rør de bløtlagte gelatinplatene inn i den varme blandingen.

 

Legg høye glass stødig i en eggekartong eller en beholder, slik at de holder seg liggende mens blandingen stivner. Hell blandingen i glassene. Avkjøl og sett kaldt i minst 3 timer før servering.

 

Ha tinte bringebær, melis og sitronsaft i en foodprosessor, kjør til massen er glatt og sil den. Server desserten med litt frisk bærsaus og eventuelt litt friske bær.

 

Tips! For en ekstra wow-effekt kan du lage en glitrende kant på glassene. Alt du trenger er glukosesirup eller sitronsaft som du smører inn kanten av glassene med og (spiselig) glitter eller sukker blandet med konditorfarge som du dypper kanten på glassene i.

Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no

Sist endret - 04 desember 2019